de discrepanties van Miep Kraak

Nergens zie je mensen hun stoepje zó schoon maken als hier. De vrouwen komen ’s ochtends hun voordeur uit met hun emmertje sop en beginnen hevig te schrobben. De stoep, de tralies voor hun ramen, de voordeur, pas op je voeten want voor je ’t weet worden die ook nog even meegenomen.
Generaliserend kan je wel zeggen dat spanjaarden er niet van houden om mensen bij hen thuis uit te nodigen, maar als je bij hoge uitzondering eens bij hun in huis komt, lijkt het wel of je bij Don Limpio himself binnen stapt. Eén groot Spic&Span museum, waar alles op zijn plaats staat en niets er op wijst dat in dat huis ook echt gewoond wordt. Dit valt natuurlijk nog meer op in tegenstelling tot hoe wij hier wonen, rommelig en stoffig, kortom Miep Kraak komt hier weinig langs. We kunnen onze poetswoedes elke week kwijt in ons huurhuis, dat natuurlijk wel goed schoongehouden moet worden.

Laat echter dezelfde Miep en Don Limpio nu eens los in de ‘campo’ (het platteland, dat hier niet plat is) en je krijgt de volgende beelden.

Kauwgum eten? Hup, papiertje op straat. Roken in de auto, pakje leeg? Hup, leeg pakje uit het autoraam. Lekker picknicken in de campo? Oeps, daar liggen de lege flessen, plastic zakken en wat er al meer niet niet mee naar huis hoeft. Sommige plekken, zoals bij voorbeeld onze (doodlopende) privéweg, worden met regelmaat gebruikt als afwerkplaats, in al zijn betekenissen. Condoomverpakkingen, wc papier, lege glazen en flessen. Grote zwarte vlekken van doe-het-zelf-autoklussers die de olie verversen en de vervuilde olie – ach wat maakt het uit – ter plekke laten weglopen.

En bij tijd en wijle wordt er ook grof vuil gestort. Wat zou ik daar graag een cameraatje plaatsen en nummerborden noteren…

Als ik me af en toe een slechte huisvrouw voel, omdat ik mijn vloer niet dagelijks schrob, mijn ramen een keer per jaar lap (jeetje, moet het alwéér!) en de spinnenwebben bij ons een safehouse hebben, dan vergelijk ik me even met Miep en Joop buiten hun eigen privé vierkante meters huis en er valt een enorme rust over me.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s