het medicijnkastje

In deze tijden van hysterie rondom de ‘Mexicaanse’ griep (hier heet het ‘Gripe-A’) zal ik toch eens moeten schrijven over mijn stokpaardje. Het node- en oeverloze gebruik van medicijnen in mediterrane landen (of laat ik eerlijk zijn, ik heb eigenlijk alleen ervaring opgedaan in Portugal en Spanje). Maar ik heb zo’n absoluut foute theorie hierover en het heeft te maken met dictaturen en volksaard, hoewel ik niet weet wat er eerder was, de kip of het ei….

In dit land waar ik nu woon, dat ik haat en liefheb, net zo goed als ik Nederland heb gehaat en liefgehad, heerst een enorm, aan angst grenzend respect voor gezaghebbende figuren. En ja, natuurlijk vandáár dat dictaturen hier ook mogelijk zijn. En dat corruptie hier zo welig tiert. De bankdirecteur, de burgemeester, de politieagent (ja, ja dat zouden ze in Amsterdam wel weer willen!) en natuurlijk ook De Dokter, iedereen buigt als een knipmes voor ze. En El Señor Doctor is een wijze man (sorry, natuurlijk zijn ook hier veel vrouwelijke artsen) in een ‘bata blanca’, een witte jas, het liefst met zo’n leesbril halverwege zijn neus. En deze meneer heeft altijd de waarheid in pacht.

Dus als je bij deze meneer komt met je baby, je 1, 2, 3, 4 of 10 jarig zoontje met een snotneus, dan ga je geheid de deur van het consult weer uit met een recept voor antibiotica, hoestdrankjes, pijnstillers en alles behalve de wijze raad je kind even buiten te laten wandelen zodat het schone lucht kan inademen om het vervolgens wat uitgeperste sinasappeltjes te geven.

Trek in een willekeurig spaans of portugees huis de medicijnkast (èn de lade in de kledingkast èn een of meerdere keukenkastjes) open en je ontdekt een complete apotheek. Als ik met de schoonfamilie met de kerst een paar dagen naar een vakantiehuisje ga, lopen de vrouwen nog vóór ze hun koffers uitpakken (waarbij één tas altijd wel vol zit met medicijnen) het dorp in om naar de dienstdoende apotheek te zoeken. En reken maar dat ze er in die paar dagen intensief gebruik van maken. Vraag een willekeurige spanjaard (man of vrouw, jong of oud) wat hun bloeddruk is en ze weten het precies, waarop ze vervolgen met het opsommen van hun complete status, met alle medische terminologie erbij, zelfs als ze praktisch analfabeet zijn.
En dan verlang ik weer zo naar Amsterdam en de nuchtere Hollanders. En hoop ik maar dat ze zich niet allemaal als makke schapen laten inenten tegen hun kritische geest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s