Aswolk

Ik had nu eigenlijk in Amsterdam bij mijn moeder aan de tafel moeten zitten, maar in plaats daarvan zit ik achter mijn buro als een idioot te surfen naar alle informatie die maar te vinden is over gesloten luchtruimtes en aswolken boven Europa. Wie had dat vorige week nog gedacht?

Vanuit deze frustrerende situatie duiken allerlei doembeelden op. Want dat gebeurt als je je steeds meer informeert over iets. Denk je eerst nog ‘ach het is maar een aswolk, die waait wel weer over binnen een paar dagen’, lees je plotseling in een artikel dat de laatste uitbarsting van de-vulkaan-waar-nog-nooit-iemand-van-had-gehoord-en-die-niemand-kan-uitspreken (probeer het maar eens: Eyjafjallajokull – Hèjaflauwekul?) in 1821 meer dan een jaar duurde!

Een jaar lang het luchtruim gesloten boven Europa?! Geheel egoistisch is mijn eerste gedachte dan dat wij het wel kunnen schudden met ons bestaan. Geen toeristen meer uit Noord-Europa wil zeggen dat ons huisje voornamelijk leeg zal staan en wij dus ons hoofdinkomen vaarwel zeggen. Alleen al op korte termijn, kunnen die Fransen die er nu in zitten dus niet naar huis, de Nederlanders die de week erop komen zullen cancellen en de Amerikanen die de maanden mei en juni hebben gehuurd zouden nu stante pede op de boot moeten stappen willen ze hier nog redelijk op tijd aankomen. Kortom nu al chaos op de vierkante meter, laat staan op de vierkante kilometers die de wereld telt.

‘Ash cloud puts lives of bone marrow patients at risk’
UEFA: thinking of postpone matches Champions League, Europa League due to flight restrictions. Decision to be taken on Monday, BBC reports’
The cloud has prevented world leaders such as President Barack Obama attending today’s funeral of Poland’s late president, Lech Kaczynski.’

En dit soort berichten wordt 24 uur per dag om de minuut doorgegeven via Twitter @AshAlerts. Ik kan iedereen aanraden om op dit moment Twitterfan te worden en bij voorbeeld een aantal #hashtags (groeperingen van onderwerpen, waarvan nu natuurlijk de meest populaire is #ashtag) te bekijken. Zoals #aswolk (Die aswolk begint de proporties van de Mexicaanse griep aan te nemen!) of #getmehome (Two friends heading back to Oz via Amsterdam, currently in Cambridge, looking for way to cross the channel) over en door gestrande reizigers.
Je voelt zowat de as in je keel kriebelen!

Vraag is natuurlijk, is er reden tot zorgen? Hoe dun zijn de draadjes waarmee onze westerse samenleving bijeen wordt gehouden? Flinterdun, schat ik in. Maar ik schat ook in dat noodzaak creativiteit bevordert en dat oplossingen gezocht en gevonden gaan worden. Hopelijk niet ten koste van teveel beenmerg- of andere patiënten. Maar dat @chgroenusa en met hem vele duizenden zich even niet kunnen verplaatsen, dat overleven we wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s