Gepast?

Op mijn ‘in memoriam’ blog van gisteren heb ik veel reacties gehad via Twitter en Facebook, en op enkele ervan wil ik nog even terugkomen.

Toen ik het blog schreef, wilde ik dit doen als eerbetoon.
Ook wilde ik proberen duidelijk te krijgen wat mijn ‘rouwgevoel’ is bij de dood van hem.
Iemand met wie je al heel lang geen contact meer heb ‘mis’ je niet zomaar. Maar de wetenschap dat je nu echt de kans gemist hebt om hem ooit nog tegen het lijf te lopen, is wrang. Het voelt dubbel, je leven gaat even vrolijk of even iets minder vrolijk door, maar er knaagt iets. Wat is het? Schuldgevoel? Gemis? Verdriet? Frustratie? Een beetje van alles door elkaar, denk ik en het zal zijn plek wel weer vinden. Maar het zal niet compleet verdwijnen.
Het is toch anders wanneer iemand aan kanker overlijdt, zoals een andere vriend van mij een paar maanden geleden, dan wanneer iemand in eenzaamheid sterft. Als je je vrienden vrienden noemt, horen ze niet in eenzaamheid dood te gaan. Daar ben ik dus nog niet over uit.

Maar belangrijker is misschien de vraag of ik hem eer heb gedaan, of dat ik zijn nagedachtenis door zijn problemen en alcoholisme openbaar te maken, eerder geweld heb aangedaan. Iemand vroeg zich af of het gepast was om het verhaal van iemand, die zelf had besloten zich af te sluiten van menselijk contact, alsnog naar buiten te brengen.
Maar na veel overpeinzingen vind ik dat ik de gedachtenis aan mijn vriend niet heb bezoedeld. Iedereen die hem in leven heeft gekend, zal dit beamen, ik heb niets nieuws verteld.

Of dit dan in een blog voor de hele wereld openbaar gemaakt mag worden, dat zou ieder voor zich moeten uitmaken. We leven in een wereld waarin weinig meer privé is. Wel heb ik besloten om ale namen uit de tekst te verwijderen.

Misschien kan mijn blog toch ook iets betekenen voor anderen, hoewel dat niet de bestaansreden is. Ik heb een vriend gehad, waar ik vele jaren mee ben opgetrokken, erg veel mee heb gelachen, maar aan wie ik toch iets te weinig aandacht heb geschonken, vooral toen het misschien nog wel zin kon hebben..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s