Gohan

Het was nog te vroeg voor een ‘in memoriam’ voor ons hondje Gohan de afgelopen dagen, maar toen hij bijna twee dagen en nachten weg was vreesde ik het ergste. Hij kon natuurlijk ook vreselijk verliefd zijn geworden waardoor hij alle tijd vergat en honger en kou trotseerde. Hij kon dus eventueel later uitgeput thuiskomen, maar dat leek me toch echt een illusie. Ik was er van overtuigd dat ie in de problemen was gekomen, dood of door iemand meegenomen was.
En we waren alledrie aangeslagen door het abrupte afscheid.

Maar nu is gebleken dat hij een paar dagen opgesloten zat in de schuur van de buren. Hoe suf is dat?!

Hij is een veelbesproken en alom geliefd klein opdondertje met ballen. Mijn nederlandse familie noemt hem ‘Pietepaf’, naar het circushondje van de Gouden Boekjes reeks. Qua afmetingen lijkt ie daar ook wel op.
Maar mijn zoon heeft hem ‘Gohan’ genoemd, zoon van ‘Goku’ uit de japanse serie ‘Dragonball’.
Het is ook zijn hondje.

We hebben Gohan opgehaald bij een familie in de buurt, die tientallen minihondjes (Chihuaha kruisingen) en puppies had rondlopen. Santiago heeft hem uitgezocht. Er liepen veel mooiere hondjes rond, maar hij wilde een stoer mannetje. Gohan was toen nog geen 5 weken oud en we moesten hem direct meenemen.
Op zich kwam het niet slecht uit, want we hadden een andere pup in onze schoenen geschoven gekregen van een vriendin, wiens hond bij de bevalling was overleden. Vier van de in totaal negentien (!!) pups hads ze daarbij weten te redden, de rest was niet levensvatbaar. Omdat Gohan nog gewoon bij zijn moeder dronk, hebben we ook hem nog een tijdje met de fles bijgevoerd totdat hij begon te eten. Gohan stopte vrij snel met groeien, terwijl Acha een grote hond werd.

Maar dat weerhield ze er niet van om altijd samen op te trekken en stevig te stoeien. Onze aandacht verslapte naarmate ze minder zorg nodig hadden. Honden wonen hier buitenshuis en zijn minder ‘vermenst’ dan ze in noord-Europa zijn.

Gohan had in de loop van de tijd ontdekt hoe hij extra aandacht kon krijgen door bij al onze klanten te staan kwispelen. ‘Ooo wat een zoet hondje, mag ie bij ons blijven?’. Nou nee, liever niet, probeerden wij uit te leggen, want misschien dat de volgende klanten geen hond voor de deur willen zien kwispelen. Maar het beestje is zo klein dat ie altijd wel weer een nieuw gaatje kan vinden/graven om te ontsnappen.

De problemen met Gohan begonnen pas echt goed toen we vorig jaar gedurende twee maanden Amerikaanse klanten hadden, die het ‘zo gezellig’ vonden om met hondje op stap te gaan. Wij wilden dat liever niet, want hij was erg jong en nog niet getraind. Maar ‘amerikaans doof’ werden er lange wandelingen gemaakt en sindsdien is hij helemaal niet meer binnen de afrasteringen van de tuin te houden.
En luistert hij ook naar niemand.
Hij is Meneer de Hond, het hondje dat van zichzelf was. Althans, dat denkt hij.

Voor een klein hondje is het niet zo heel erg als ie niet naar je luistert, maar het wordt lastiger naarmate zijn rebellerende optreden overslaat naar een op zich heel brave gehoorzame grote hond. Acha zit continue in gewetensnood omdat Gohan haar verleidt tot het ondernemen van avonturen. Avonturen zoals het achternazitten van kippen, hetgeen natuurlijk uitmondt in een slachtpartij met veren als toetje.
We hebben het nu al een paar keer meegemaakt dat we thuiskomen van weggeweest (want dan gebeuren dit soort dingen) en ontdekken dat de honden hun eigen donzen dekbed hebben gemaakt van kippen of ganzenveren (zie eerder blog). Dom zijn ze niet nee.

Hoe vaak mijn man, naar aanleiding van dit soort verrassingen, honden heeft vervloekt, valt niet te tellen. Hij is eigenlijk compleet hondenmoe. Zijn hele leven heeft ie honden gehad, maar hij is ze zat. Vooral als ze niet luisteren. En op zich is Francis een soort ‘dierenfluisteraar’ met erg veel talent om dieren te trainen en te begrijpen. Maar de wil is er niet meer.
Dus hoezeer we ook treurden om het verlies de afgelopen dagen, nu de kleine rebel weer terug is, zijn we toch niet zo blij als we zouden moeten zijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s