Vloeibaar Goud

In mijn vorige blog heb ik al e.e.a. verteld over olijven en haar oogst. Hier wil ik laten zien wat er met de olijven gebeurt zodra ze bij de ‘molen’ zijn aangekomen om geperst te worden tot olijfolie.
Deze foto’s zijn gemaakt in Zahara de la Sierra, waar een van de weinige fabrieken in de omgeving staat waar je olijfolie kan laten persen uit je eigen (al dan niet biologische) olijven. Bovendien is deze fabriek leverancier van hoogkwalitatieve biologische olie ‘Oleum Viride’, die voornamelijk buiten Spanje verkocht wordt. En een groot voordeel is dat Antonio de fabriek spic en span schoon houdt, ook het buitengedeelte.
Bij veel andere fabrieken lever je je olijven af, waarna ze op de grote hoop komen en daar later verwerkt worden tot verschillende kwaliteiten olie. Hoewel die fabriek van binnen dan wel schoon zijn is het aan de buitenkant vaak een ongekend zooitje van platgereden olijven, modder en zwart afvalwater dat alle kanten opsijpelt.

Je sleurt de zakken uit de auto en leegt ze boven een rooster, waaronder een reservoir dat verbonden is met een lopende band
Via die lopende band worden de olijven naar een volgende container gebracht

Intussen worden de olijven van de bladeren gescheiden middels ventilatoren

Ze worden schoongespoeld met water, want bij regenachtig weer blijft er vaak aarde aan zitten

en de laatste blaadjes en takjes vallen weg doordat ze geschud worden op een rooster

Eenmaal schoon in de tweede container beland, gaan ze via trechters en buizen naar het binnengedeelte van de fabriek. Hier staan de motoren constant te loeien en valt er niet veel te converseren..

Het blauwe apparaat op de achtergrond is waar de olijven gedurende een uur lang worden fijngemalen

Hierbij wordt een gematigde temperatuur gebruikt van rond de 32º. Je kan ook koud persen, de kwaliteit is dan optimaal, maar de hoeveelheid olie wordt dan aanzienlijk minder.


Als het uur verstreken is wordt de pulp naar de tweede machine gepompt (die blauwe tank in het midden van voorgaande foto). Daar wordt de vloeistof van de pulp gescheiden.

Die droge pulp wordt overigens weer opgeslagen in een andere tank, en later opgehaald voor hergebruik zoals de laagkwalitatieve ‘aceite de orujo’ en dierenvoer.

De vloeistof die is vrijgekomen wordt weer doorgepompt naar de volgende machine, waar het water van de olie wordt gescheiden

De olie komt er dan aan de ene kant van de tank uit, terwijl het water aan de achterkant van de tank wegvloeit.

Als laatste wordt dit reservoir geleegd en de olie komt in in jouw eigen containers terecht.

VOILÁ

Hier wordt olijfolie in de volksmond vloeibaar goud genoemd. Alleen krijg je er tegenwoordig de prijs van nikkel voor..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s