Het Naaktstrand

Hoewel nog enigszins aan de frisse kant, was het al vroeg druk op het naaktstrand, zag @VonTips
Ik weet niet hoe het kan..maar ik profiteer ervan!” zei @juulfairy

“De ironie van mijn situatie was niet aan de pubergeest besteed” dacht @TheDilettant

Julia gaf haar schoolvriendje Arno, die om mysterieuze redenen ook wel Tante Dil werd genoemd, een por in zijn zij. Hij voelde zich echter niet in staat om direct achter Julia aan te hollen, het strand op. Schichtig keek hij om naar zijn boezemvriend Von, hopend op een blik van wederzijdse verstandhouding, maar Von had alleen maar oog voor wat er voor hem lag..


Hij poetste zijn bril nog even , had hij het wel goed gezien? Daar lag een naakte vrouw, geheel bedekt met zand, roerloos op haar buik. Alsof ze een boek aan het lezen was. Een huivering ging door hem heen, want iets wees er op dat er meer aan de hand was. Ze lag daar zo stil, zo ademloos dat het leek alsof ze aangespoeld was. Een hevig gevoel van melancholie bekroop hem. En terwijl Julia en Arno zich naar de zee begaven, liep Von langzaam richting de vrouw.
Tranen biggelden over zijn wangen. “Mamma?” piepte hij, en vleide zich naast de vrouw neer. 

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

De kustlijn tussen Cádiz en Tarifa heeft wat mij betreft de mooiste stranden van Spanje. Het wordt niet voor niets de Costa de la Luz genoemd (de Lichtkust). En alhoewel ook hier het cement aan het oprukken is, zijn er nog talloze stranden te vinden, die bijna onaangetast zijn.
Mijn favoriete strand is nog altijd Bolonia. Daar kwam ik voor het eerst tijdens een vakantie in juni 1995. Na mijn bezoek aan Ronda zochten we een mooi strand en een van de mensen die we hadden ontmoet raadde ons toen Bolonia aan.

We hebben bijna een week in een foeilelijk appartement gelogeerd dat echter op steenworp afstand van het strand lag. Als we niet op dat strand te vinden waren, of in een van de bars of restaurantjes van het gehucht, zaten we op ons balkon te genieten. Er was namelijk altijd wat te zien op het strand. Er liepen niet veel mensen rond, wel veel beesten. Het was daar dat ik voor het eerst een hele kudde koeien op een strand heb gezien. En paarden, honden of zelfs varkens kwamen er langshobbelen.

We raakten ook direct, zoals het een goede toerist behoort, bevriend met een zwerfhond, die ons de hele week als een blij kind achterna liep. Heel gezellig eigenlijk, maar toen we weg moesten omdat de vakantie voorbij was, moesten we wel even slikken. We drukten de vrouw van ons stamstrandtentje op het hart dat ze al haar restjes aan hem moest geven. Ja ja, knikte ze braaf, maar nu weet ik ook wel beter wat ze waarschijnlijk gedacht heeft toen, die rare ‘guirris’ook.Op heldere dagen kan je de ‘overkant’ zien, daar waar Afrika begint en Europa ophoudt.
En aan de rand van het strand ligt een opgegraven Romeinse ruïne Baelo Claudia. Nu omheind en beschermd, maar toen ik er vertoefde waren het stenen en pilaren die zomaar ergens uit de grond staken, alsof het verder niemand echt interesseerde.

Toen ik 2 maanden later weer terug was in Spanje en het niet uithield in het hete stoffige gehuchtje Montecorto, reed ik terug naar Bolonia en huurde hetzelfde foeilelijke appartementje weer, dit keer voor een maand. ik reisde op en neer, ging af en toe naar Ronda voor wat aanspraak, en dan weer terug naar Bolonia voor wat ruimte, zeelucht en schoonheid.
Hoe prettige van dat strand is dat, als je er tenminste niet in het hoogseizoen van juli/augustus bent, het praktisch verlaten is. Je kan er ongestoord naakt liggen of zwemmen. Naakt of gekleed, het liep daar door elkaar heen, zonder aanstoot te nemen.

De hond heb ik overigens nog een keer gezien bij mijn terugkomst. Hij was sterk vermagerd en liep mee met een stel hippies, die even verderop hun kamp hadden neergestreken. Ik riep hem en even zag ik hem aarzelen, heftig kwispelen, maar halverwege de sprint naar mij werd hij teruggefloten door zijn nieuwe ‘baasjes’. Hij koos eieren voor zijn geld en verdween voorgoed.

foto: Leoni Ravestein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s