Op de boerderij

Ooit heb ik geschreven over het eenzame gansje en hoe ze (jawel, ‘hij’ bleek een ‘zij’!) moest zien te overleven als verstotene. De winter heeft ze goed overleefd. Dankzij Manolo, die haar steeds in bescherming neemt als de andere ganzen haar niet laten eten.
Haar grootste vijand onder de ganzen is de tweede macho, zeg maar de bèta male. Een mooi exemplaar en vooral door ons in leven gehouden vanwege zijn mooie uiterlijk en het feit dat hij onderdanig kan zijn aan Manolo.

Afgelopen december hebben we het merendeel van de ganzen die dat jaar geboren waren geslacht. Maar we twijfelden bij het eenzame gansje. Zonder te willen toegeven dat we vertederd waren door haar geschiedenis en haar eigenwijze doorzettingsvermogen, waren we het er over eens dat ze ‘nog wat klein was’ en ‘niet veel vlees had’.
En zo leeft ze door, aan de periferie van het nu veel kleinere groepje van 7 ganzen en at als het haar beurt was, als laatste.

Aan het einde van de winter, als het vaak geregend heeft en de zon weer flink wat warmte uitstraalt, laten we de ganzen regelmatig in de tuin grazen. Het gras groeit als een bezetene en ganzen zijn gratis grasmaaiers. Bovendien is vers groen een welkome afwisseling van het gebruikelijke restafval uit de groentetuin.

Gisteren was het echter weer eens drama op de beestenboerderij.
Mijn man keek even naar de groentuin beneden en zag daar het eenzame gansje dolen, terwijl de andere ganzen rustig boven in de tuin aan het grazen waren. Ook zag hij onze hond Acha er omheen draaien. Stront aan de knikker dus. (Ik heb ook al eens eerder geschreven over onze honden en hun voorkeur voor donzen dekbedden.) We waren er nog net op tijd, of misschien net niet op tijd bij. Gansje had al een gapend gat in haar rug, waaronder je wat spiervlees zag en was in shock. Hij heeft haar naar boven gedragen en daar hebben we geprobeerd te zien wat de schade was en of er iets aan gedaan kon worden. Ik kon niet naar de dierenarts want we stonden op het punt visite te krijgen, en bovendien zijn we nog nooit met een gans naar de dierenarts geweest (!)

We hebben haar de hele nacht in een grote kooi in de badkamer apart gehouden, want ze ademde goed, leek in het geheel niet stervende en we wilden het even aankijken alvorens de volgende dag een beslissing te nemen. De wond op haar rug werd vanzelf door haar vleugels afgedekt. We werden wel een paar keer wakker door haar gegak in respons op de andere ganzen buiten, maar ik heb regelmatig gecheckt en ze was rustig.
Vanochtend hebben we haar weer uit de kooi gehaald en hoewel we probeerden haar wond te bekijken, konden we het niet meer traceren zonder haar geweld aan te doen. Ze leek echter onbewogen door haar verwonding en dus hebben we haar weer in de tuin losgelaten, bij de andere ganzen. De hond ging aan de ketting, niet iets wat we graag doen, maar we hadden geen keuze.

Vanmiddag keek ik uit mijn werkkamerraam en zag ik beta male ons eenzame gransje te grazen nemen. Hij had haar vastgegrepen aan de bovenkant van haar nek en wenste niet dat zij in de buurt van de groep kwam. De treurige scene werd echter al gauw komisch doordat Manolo, de alfa male, weer op beta male afging, hem op zijn beurt in zíjn nek pikte en hem verordende dat hij gansje met rust moest laten.
Man man, de lente is duidelijk in aantocht en de gemoederen raken verhit. De eerste eieren zijn namelijk al gelegd en daar wordt de hele goegemeente hypernerveus van. Om het niet compleet uit de hand te laten lopen hebben we de groep nu in tweeën gedeeld, waarbij Manolo zich mag ontfermen over gansje en twee dames en bèta de twee andere dames onder zijn hoede krijgt. Bèta schijt welliswaar nu bagger, want wijkt normaal gesproken niet van de zijde van Manolo, maar het wordt tijd dat hij ook eens volwassen wordt.

En het wordt tijd dat ons eenzame gansje minder ‘eenzaam’ gaat worden. Ik hoop dat ze snel opknapt en haar eigen nest scoort. Ze verdient het!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s