Ronda

Ronda is een stadje dat vroeger slecht bereikbaar was vanwege de omringende bergen en de slechte wegen. Toen Francis nog jong was kwam de krant in Ronda een dag later pas aan.
Dat gegeven moet ik me regelmatig voor ogen houden als ik me weer eens erger aan de geslotenheid van de mensen, het gebrek om open te staan voor nieuwe ideeën en, last but not least, de gelatenheid van de ‘Rondeños’. ‘Aqui no hay costumbre’ (‘Hier zijn we dit niet gewend‘) hoor je altijd als je iets nieuws introduceert, waarna men het als de klassieke ‘boer die niet kent’ negeert.
Schreef niet (Op Reis Met) dr. L. van Egeraart in de jaren ’50: ‘Ronda is een van de mooist gelegen plaatsen ter wereld, tenmidden van een fascinerend landschap, een fantastisch natuurgeweld. De stad is echter letterlijk bijna ongenaakbaar’.

Traditioneel. Monocultureel. Je ziet het ook aan de kleding, heel klassiek. En aan de wat oudere winkels die zich bevinden in en rond de zich langzaamaan moderniserende plaatselijke ‘Kalverstraat’, de Calle Espinel, beter bekend als ‘Calle la Bola’.
Borduurspullen, religieuze kitsch, iberische hammen, bruidsjurken, ouderwetse portretfotografen, maatpakken en kleermakers (sastreria) , jachtwapens en bijbehorende verkleedspullen, juweliers, ‘electrodomesticos’ van wasmachine tot snelkookpan voor de cocido, feestkleding, hoeden en petten, babyspullen met veel roesjes en tierelantijntjes in de traditionele kleuren lichtblauw en lichtroze, souvenirwinkels met paellapannen en nepflamenco artikelen, drogisterijen en natuurlijk de apotheken niet te vergeten. Maar ook de leukste speelgoedwinkel van hier, Godino, die nu ‘El Pensamiento’ heet.

Qua vernieuwing zijn er vooral veel modewinkels, (heel veel) chinese of noordafrikaanse ‘bazars’ die allemaal dezelfde plastic rotzooi verkopen (en waarbij gesteld mag worden dat de Chinezen in noodtempo de middenstand van Ronda aan het opkopen is).

En zo heel af en toe een echte aanwinst, zoals de koffie en theewinkel en cafetaria ‘Chocolat’ waar ik graag even mijn toevlucht neem voor een exotisch kopje thee of een ‘granizado’.

Deze diashow vereist JavaScript.

Een Reactie op “Ronda

  1. Pingback: Winkelen in Ronda | Casa Vallecillo·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s