Material World

Boekenkasten uitmesten, een goed moment om je juweeltjes weer eens liefkozend in de hand te nemen.

Een van mijn liefjes is het fotoboek ‘Material World, A Global Family Portret’ van Peter Menzel (1994 ISBN 0-87156-430-0). Het vertelt in beelden, statistieken en korte verhalen hoe het gesteld is met de materiële welvaart op onze bizarre aardbol. En je hoeft geen sociologie gestudeerd te hebben om e.e.a. te begrijpen..

Dit boek kocht ik toen ik ooit toevallig eens in Groningen was en al lopend door de straten stuitte op deze bijzondere fototentoonstelling. Soms heb je van die momenten dat je gewoon gelukkig bent. Omringd door deze bijna op ware grootte afgedrukte foto’s maakte ik mijn eerste wereldreis.

Maar hoe beeld je materiële welstand uit?

Daar hebben de makers van dit boek een geweldige oplossing voor gevonden. Bekijk de statistieken per land. Neem daarvan een gemiddelde. Zoek per land een gezin dat aan dit gemiddelde voldoet. Laat ze al hun bezittingen uit huis halen en voor hun deur verspreiden. Zet de familie daartussen. KLIK en voilá!

Dit boek blijft boeien.

(Een grappig detail vind ik dat van alle mensen over de hele wereld, die hebben meegewerkt en hun hele hebben en houden op straat hebben gezet, het moeilijkste was om een Spaans gezin te vinden die dát wilde doen! Uiteindelijk was een familie uit Segovia bereid om alles buiten de deur uit te stallen, maar wel buiten de stad, waar niemand ze kon zien!)

Klik hier voor meer foto’s van Peter Menzel en hier voor reviews en andere gerelateerde uitgaves (zoals ‘What the world eats’)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s