Trots Of Schaamte?

Naar aanleiding van een blog van Ragna, een krachtige humorvolle vrouw die ik op twitter volg en waar ik heel veel respect voor heb, ben ik op zoek gegaan naar dingen van mijzelf waar ik trots op ben. Het moet dus echt iets van mijzelf zijn en niet een ander, zo luidt haar spelregel. Probeer het maar eens, het valt niet mee als je zo’n twijfelaar tobber, bent als ik.

Als eerste kwam in me op dat ik trots ben op mijn zoon. Maar mag dat? Ik heb hem weliswaar zelf gebaard en probeer hem op de juiste wegen in het leven te helpen, maar dat is ook maar in en uit mijn schoot geworpen. Hij is niet mij.

Toen dacht ik aan mijn manier van leven. Hoe ik afstand heb genomen van een bekend maar niet door mij alom geliefd bestaan in Nederland en rond mijn 40ste opnieuw ben begonnen in een land dat ik absoluut niet kende. Daar kan ik toch best trots op zijn? En dat ik hier een leven heb opgebouwd zoals ik het vaak voor ogen had, dat is toch ook een prestatie waar ik trots op mag zijn?

Misschien zou ik dat ook wat meer zijn als ik niet steeds het gevoel had dat ik hier ‘zelf weinig mee van doen heb gehad’. Ik heb me laten leiden door toevalligheden die mij een bepaalde richting op lieten gaan. Het had net zo goed anders kunnen aflopen. Toch?

NEE! Het is zo gelopen omdat IK dat toeliet en er klaar voor was. En dat klaarstomen van mezelf heeft vele lange heftige en tobberige depressieve jaren geduurd, maar met hulp van anderen kon ik eindelijk een nieuw bestaan toelaten.

Dus ja, dáár ben ik trots op.

En dan komt weer dat duiveltje uit het doosje en roept: ‘Duh, het stelt niks voor wat je gedaan hebt. Eigenlijk ben je gewoon gevlucht! Weggelopen voor een bestaan in de maatschappij waarin je je plek niet hebt kunnen vinden. Je bent gewoon laf met je staart tussen de benen vertrokken..’

En dat is de keerzijde van het uitburgeren. Je hebt geen referenties meer van wat goed, slecht, verantwoordelijk, vrijbuiterig, moedig, slap, of belangrijk is in je leven.

Maar gelukkig heb ik daar dan mijn intuïtie voor en die zegt dat ik het helemaal niet zo slecht doe..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s