Lentegedoe

Toen ik nog in Amsterdam woonde betekende lente op terrasjes zitten, de zon opzoeken, onrustig om je heen kijken en kort slapen van de opwinding van ‘nieuwe lente nieuwe kansen’.

Nu slaap ik kort omdat de ganzen dat gevoel hebben. De lente is hier ‘op de boerderij’ weer in alle hevigheid losgebarsten. De minst bewerkelijke op dit moment zijn de katten Yin en Yang. Die liggen nog steeds te groeien in de doos in de schuur, waar de honden er niet bij kunnen. Witte Yang heeft intussen één oogje geopend, de ander zit nog vastgeplakt. Dat wordt straks weer deppen met kamillethee, witte katten zijn een stuk gevoeliger aan de ogen, dat was ik helaas weer vergeten. Yin is de rust zelve, ze laat zich oppakken zonder te piepen en heeft nog geen behoefte om alles te zien. Ik heb mijn zoon beloofd dat hij ze mocht houden op voorwaarde dat hij er nu voor gaat zorgen. Niet alleen wat eten strooien, maar ook oogjes deppen en vooral ook ‘socialiseren’ met mensen (bedenk, het zijn buitenkatten en die kunnen gauw verwilderen als je ze geen positieve aandacht geeft). Het gevaarlijkste echter zijn de honden. Die zijn namelijk stinkjaloers op alles wat de aandacht voor hun afleidt. Vooral die kleine Gohan is een gevaar, hij heeft vermoedelijk al eerder een van onze kleine katten doodgebeten. Maar ze zijn te trainen en in de regel wonen kat en hond hier in redelijke wapenstilstaand al jaren samen.

Onze pup is intussen zo geraffineerd leuk dat Francis heeft besloten dat hij haar wil houden. Was hij een paar jaar geleden nog ongelooflijk hondenmoe, nu trapt hij er toch weer in! Deze pup lijkt het karakter te hebben zoals hij het graag in een hond ziet (en hij heeft er héél veel gehad in zijn leven). Puppy is slim en onafhankelijk. Ik heb inderdaad nog nooit een puppy gehad die na 5 weken zelfstandig eet en een eigen slaaphokje opzoekt. Deze dus wel. Ze laat zich ook ogenschijnlijk niet gek maken door haar ietwat hysterisch nerveuze moeder. Als ze eet, dan eet ze geconcentreerd. En als ze speelt dat is ze daarmee bezig. Het ene na het andere. Tekenen van een evenwichtige hond. Wij zijn benieuwd. Binnenkort gaat de destructieve fase in, die duurt zeker een jaar ofzo. Alles wat maar los en vast zit wordt kapotgebeten. Dat betekent tuinslangen hoog ophangen, schoenen niet laten slingeren en consequent corrigeren. En ik ben benieuwd hoe leuk we het hondje blijven vinden.  Gohan denkt er het zijne van en trilt van afgunst..

En dan hebben we natuurlijk nog de ganzen. Constant herrie in de tent daar. Onze oude trouwe ‘Manolo is van zijn troon gestoten door een erfgenaam die groter en sterker is dan hij. Zoiets gebeurt natuurlijk altijd in de natuur en die is niet voor niets zo genadeloos, want daardoor wordt de overleving van het ras veilig gesteld. Maar wij vinden het zielig voor onze Manolo. En tegelijkertijd keuren we dit soort sentimenten natuurlijk meteen weer af. Want anders kan je geen dieren houden voor consumptie. Gelukkig is er nog plek voor hem in de groep, zij het dan die van tweede viool. Maar zijn maatje, die hij met bek en nek verdedigt is toevallig wel de eerste die haar kuikens heeft uitgebroed, lekker puh!

2 Reacties op “Lentegedoe

  1. De dieren boerderij voor volwassenen 😉 Hoe staat het met de bomen, trouwens? De twee vijgenboompjes in mijn tuin ontwaken van de winterslaap. Het is uitzonderlijk mooi weer voor nederlandse begripen en dit weekend heb ik mijn tuintje flink te grazen genomen, letterlijk, mijn handen tonen meerdere wonden van het gevecht met de rozenstruiken!

  2. De eerste fruitbomen stonden in januari al in bloei, wat met de heftige vorst erna geen hoopvolle verwachtigen geeft over al te veel fruit dit jaar. En de prachtige steeneik in mijn tuin is van ouderdom aan het afsterven, helaas.. maar daar zal ik ook nog wel eens een blogje aan wijden 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s