Social Hysteria, het sneeuwbal effect

Afgelopen vrijdag  25 mei om precies 12.00 uur postte ik een video op twitter met de bijpassende sarcastische tekst ‘BREKEND: ACT OF TERRORISM! FIETSER RIJDT IN DE VERKEERDE RICHTING!’ Mijn broer had het filmpje twee uur daarvoor  op Facebook geplaatst. Ik bekeek het en werd er treurig van. Ik woon al zo lang niet meer in Amsterdam dat ik de stad intussen op de gebruikelijke emigrantenwijze ben gaan idealiseren. Maar Amsterdam is Amsterdam niet meer. En Nederland is Nederland niet meer, als ik de dagelijkse berichtgeving mag geloven.

Op dit filmpje zien we een paar overspannen stadswachten, die een toerist van zijn fiets af sleuren en in de boeien proberen te slaan. We zien NIET wat er aan vooraf is gegaan. Er volgen worstelingen tussen de  italiaanse toerist en de stadswachten. Er wordt niet gepraat, geen vragen gesteld. Nee, in de boeien met die man die, zoals langzaam duidelijk wordt, de misdaad had begaan om met een vriendin de verkeerde kant op te fietsen bij het Centraal Station (!).  Je ziet tot je grote verbazing dat de boel steeds verder escaleert, de politie komt erbij. ‘Meekomen nu. Nee, praten doen we later wel. Ga mee, anders ga ik je pijn doen’ blaft een stoere agent, zonder aan wie dan ook te vragen wat er aan de hand is. Nog meer agenten komen erbij en met z’n vijven proberen ze met toenemend geweld de beresterke italiaan in de boeien te krijgen. Het publiek eromheen is niet zo dapper (of stom!) als de italiaan. Ze staan op veilige afstand, fluiten en roepen boe tegen de politie. Enfin, kijk zelf maar als je het toevallig nog niet had gezien. Voor de duidelijkheid, dit filmpje is al op 25 maart 2012 op Youtube gezet en had, toen ik het voor het eerst bekeek, rond de 4.000 views.

Mijn bericht op twitter werd direct opgepakt, een aantal keren ge-retweet en er werd meteen flink over gediscussieerd, waarbij de gebruikelijke ‘verzetshelden’ gauw de overhand gaan krijgen. Vergelijkingen met dictaturen en een politiestaat vliegen om de oren. Ik probeer nog wat genuanceerde discussie aan te gaan maar haak af. De tweet had een eigen leven gekregen.

Tot mijn grote verbazing krijg ik de volgende dag een berichtje in de DM (Direct Message, voor privé berichten) dat het filmpje nu ook bij de redactie van de Telegraaf is opgevallen ‘Stadswachten en politie compleet doorgedraaid‘. En natuurlijk heeft Geen Stijl ook weer goed opgelet, waarna 341 reacties volgden op hun site. De makers van de Hart van Nederland weten zelfs een interview te regelen met de maker van het filmpje..

Intussen keek ik vanochtend weer de video af en zag tot mijn verbijstering dat het fimpje intussen 72.176 keer bekeken was. Ik wil hier niet de politie afzeiken, ik vermoed dat hun werkdruk onmogelijk hoog is. En het invoeren van stadswachten vind ik een prima idee, MITS ze gescreend worden op mensenkennis en een goede opleiding krijgen. Ik mag nu alleen maar hopen dat dit filmpje ooit lesmateriaal gaat worden bij zowel de Stadswacht als de Politie als voorbeeld van hoe het dus NIET moet.

2 Reacties op “Social Hysteria, het sneeuwbal effect

  1. Buiten het disproportionele optreden van stadswachten, taxi-manager (!) en politie, het volgende:

    Je mag daar ter plekke helemaal niet fietsen. Maar de verbodsborden en pijlen op de weg die dat aangeven, staan alleen op de brug de leidt tot het stationseiland, *niet* aan de kant van het stationsgebouw. De weg daar ziet er uit alsof je er mag opstappen: Asfalt, doorgetrokken streep tussen trams en rijbaan, een drempel en paaltjes tussen de rijbaan en de taxi-lus, en zelfs een zebrapad voor de voetgangers die komen vanaf de trams en het station in willen, of andersom. Vooral dat laatste geeft aan dat het een weg is voor auto’s en fietsers. Voor die kerel is er geen enkele aanwijzing geweest dat hij fout zat.

    • Dank je, voor zover ik me kan herinneren van ‘vroeger’ is het stationsplein altijd het meest chaotische plein van Amsterdam geweest (gevolgd door het Leidseplein).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s