Sinds 1888

Ronda is door haar bijzondere ligging, omringd door bergen en gelegen op een hoge klif, lange tijd praktisch afgesloten geweest van de buitenwereld. Dit heeft ervoor gezorgd dat haar inwoners gesloten mensen zijn, die veel waarde hechten aan traditie. Een veelgehoorde opmerking hier is ‘Aqui no hay costumbre‘ ,  ‘wij zijn dat hier niet gewend’ hetgeen in het kort neerkomt op een afwijzing van wat je denkt te kunnen aanbieden als verrijking van het toch wel beperkte aanbod van voedsel, kleding of gebruiken.

Ik heb al eens eerder een blogje gemaakt over dit gegeven en haar weerspiegeling in de grote winkelstraat in Ronda, ‘Calle la Bola.  Vandaag wil ik één van die winkels van dichterbij laten zien. Een winkel die in 1888 is opgericht door de grootvader van de huidige eigenaar, die nu ook weer zijn zoon in de winkel heeft staan. ‘Marcos Morilla‘ is een soort Winkel van Sinkel:

“In de Winkel van Sinkel, Is alles te koop. Daar kan men krijgen: Mandjes met vijgen, Doosjes pommade, Flesjes orgeade, Hoeden en petten En damescorsetten Drop om te snoepen En pillen om te poepen.”

In 1888 had Ronda zo’n 19 duizend inwoners (nu 37.000) en intussen was de Puente Nuevo al over de diepe kloof gebouwd, waardoor de oude stad in een makkelijkere verbinding stond met de nieuwe stad. Men verplaatste zich te voet, te paard (en wagen) of per muilezel. In de omringende bergen waren de bandolerosnog flink actief. Ze waren berucht tot in de verre omgeving en de vaak geromantiseerde legendes zijn nog steeds in omloop, o.a. te zien in het Museo del Bandolero in Ronda of in de ooit zo succesvolle tv serie ‘Curro Jimenez‘, waarin de bandolero een goed gekamde en kreukvrij geklede kruising is van Thierry la Fronde en Robin Hood. In feite waren de bandoleros echter vooral struikrovers, stropers en smokkelaars, die hun ‘waren’  in Ronda verkochten, waar ze gretig afgenomen werden.

De aanvoer van produkten naar Ronda was omslachtig. De wegen waren erbarmelijk slecht en men deed er vaak een halve dag over om van de kust de ongeveer 60 kilometers naar Ronda te overbruggen. En in zo’n tijd begon grootvader Marcos Morilla zijn boekbinderij. Al gauw realieeerde hij zich dat van boekbinden alleen hij zijn zaak niet draaiende kon houden, dus besloot hij de winkel uit te breiden met briefpapier en carnavalsartikelen. Vervolgens namens ze in 1904 een tabakswinkel over en werden ook fournituren, parfumerieën, speelgoed en andere waren toegevoegd. Ze werden zo bekend in de omgeving om hun ruime sortering goederen, dat de slogan werd ‘Als je het niet kan vinden in Sevilla, ga dan naar Marcos Morilla’. Alles behalve aspirine, zegt de nu gepensioneerde 3e generatie eigenaar.

Mijn schoonmoeder heeft daar duizenden kadootjes gekocht voor haar kinderen, kleinkinderen, en kinderen van iedereen die maar over de vloer kwam bij haar. Zij is namelijk dol op kinderen en kadootjes geven. Zo ook voor mijn zoon en tot hij de leeftijd voor speelgoed ontgroeid was, deed ik dus ook de verjaars-, kerst-, driekoningen- en carnavalsinkopen bij Marcos Morilla. De winkel ademt de sfeer uit van vroeger, ondanks de recent vernieuwde en wel èrg moderne gevel. De meters lange massief houten toonbank zit in de geheugens gegrift van iedereen die in Ronda is opgegroeid. Het is ook nog altijd druk in de winkel en ondanks de crisjisj staat, ligt en hangt het nog altijd bomvol artikelen. Een kleine ode aan oud vakmanschap lijkt het me wel waard!

9 Reacties op “Sinds 1888

  1. geweldig… het vreemde is, als ik in NL een winkeltje zie met op de gevel ‘anno1888′ denk ik.. sjezus, wat een sukkels, hebben de boel nog steeds niet kunnen verkopen… Als ik dat in Spanje (of waar ook) zie dan denk ik: “ha… hertitage, leuk dat die ’t overleven!”. Zelfde over zo’n opmerking als ‘Aqui no hay costumbre‘… in Twente (oid) is dat dom een xenofobisch, overal elders is dat schattig en rustiek.. Gek toch

    • Met het eerste ben ik het eens, maar ik kan die zin ‘Aqui no hay costumbre’ niet meer aanhoren. Ik word er kriegelig en bijna depri van! Als je er tussen woont verdwijnt vanzelf de schattigheid van zo’n instelling..

  2. Pingback: Winkelen in Ronda | Casa Vallecillo·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s