Buscavidas

Ik vind dit een heel mooi woord. Spaans is een prachtige taal als je je er voor openstelt (en dat doe ik heus niet altijd). Ik weet eigenlijk niet of we in het nederlands een goede vertaling hebben voor ‘buscavidas’. Letterlijk zou je het vertalen als  ‘levenszoeker’, niet te verwarren met ‘asielzoeker’, hoewel daar ook weer veel raakvlakken zijn, maar daarbij ligt het er aan waar je vandaan komt. Ga je van Zuid naar Noord, dan ben je een asielzoeker. Verhuis je in de omgekeerde richting, dan ben je een levenszoeker.

Google vertaalt ‘buscavidas’ als ‘doorzetter’, maar dat lijkt me niet de juiste keuze. De vertaling naar het engels komt iets meer in de buurt ‘go-getter’. Daarin komt het brutale wat meer naar voren, wat me in dit geval wel terecht lijkt. De film ‘The Hustler’, met Paul Newman, is in het spaans vertaald als ‘El Buscavidas’ om nog een idee te geven naar welke kant de gedachtes bij het woord opgaat.

Ik was zelf natuurlijk een buscavidas toen ik hier naar Spanje verhuisde en in zekere zin, ook al ben ik al vele jaren gesetteld, blijf ik het, niet in de laatste plaats omdat we met onze manier van leven constant proberen om ons inkomen bij elkaar te scharrelen zonder afhankelijk te zijn van werkgevers en enige vorm van regelmaat.

Vanochtend bedacht ik me dat de levenszoekers die ik hier in de loop der vele jaren voorbij heb zien komen zijn een serie blogs waard zijn. Ik zal proberen er een aantal te schetsen, waarbij ik de kanttekening moet maken dat elke overeenkomst met werkelijk bestaande personen slechts op toeval berust’ (kuch). Toevalligerwijze zijn het ook vaak engelsen die ik hier zal beschrijven. Zegt dat wat over de engelsen in het algemeen? Eh.. ja, vast wel! Maar, zoals ik al werd terechtgewezen in een van de comments, het kunnen net zo goed nederlanders zijn of uit andere landen en werelddelen komen!

Daar was bij voorbeeld die vrouw die hier naartoe kwam met haar drie kinderen. Laten we haar Nina noemen, want zo heette ze. Ze had twee dochters, als kleine kloontjes van haarzelf met lang dun blond haar en de oudste was een jongen van 14. Ook hij had een elfachtig gezichtje met sluik blond haar en zag er wat ‘meisjesachtig’ uit. Maar hij was een jongen die net in de puberteit was gekomen en door zijn moeder was meegesleurd naar een onbekend land, waar ze een onbekende taal spraken en waar boerenjongetjes hem in de klas uitlachtten. Ze leken zich nergens op te hebben voorbereid alvorens ze deze sprong in het diepe namen.  De enige voorbereiding die Nina had getroffen was het meesleuren van een ‘chocolate fountain’ want daarmee hoopte ze huurcontracten te kunnen aflsuiten voor bruiloften en feesten. Niet erg overdacht en gedoemd te mislukken, aangezien Spanjaarden erg traditioneel zijn en hun huwelijken bijna altijd op dezefde manier vieren. Trouwen in de kerk en daarna langdurig eten in een restaurant naar keuze, waarna er nog tot diep in de nacht gedronken en gedanst wordt. Voor een chocolade fontein ‘no hay costumbre aqui’.
‘The husband’, zoals Nina de vader van haar kinderen noemde, was achtergebleven in Engeland om het geld te verdienen voor hun nieuwe leven en verder was ze erg onduidelijk over hem.

Het duurde niet lang voordat de zoon wat begon te ontsporen. Hij ging liever in zijn eentje de straat op mijn zijn skateboard dan dat hij naar school ging. Ook waren er nog wat andere engelse ontheemde jongens van zijn leeftijd waar hij mee omging. De een nog treuriger dan de ander en wat ze vooral met elkaar gemeen hadden, was dat hun moeders geen fuck verstand hadden van opvoeden en vooral bezig waren met zichzelf. Ook Nina vergat het allerbelangrijkste; haar zoon troosten en liefde geven. In plaats daarvan zocht ze zelf een minnaar en strafte ze haar zoon constant, want ze probeerde hem met discipline onder de duim te houden, wat natuurlijk van geen kant lukte.

Mijn engelse buurvrouw Grace, bless her soul, kon het niet langer aanzien hoe de jongen emotioneel werd verwaarloosd en besloot hem onder haar hoede te nemen. Ze gaf hem te eten (want dat hoefde hij vaak niet van zijn moeder te verwachten) van het weinige dat ze zelf had, en ze gaf hem veel aandacht. Niet veel later wilde de jongen niet meer terug naar zijn eigen huis. Hij was daar ongewenst, zoveel was wel duidelijk. Prima tussenoplossing zou je denken, maar Nina nam daar geen genoegen mee. Na een weekje schakelde ze de Guardia Civil in omdat naar haar zeggen haar zoon was gekidnapt en Grace hem niet naar huis liet gaan. Ze probeerde mij nog op het laatste moment hierbij te betrekken met het verzoek om als vertaalster op te treden naar de Guardia Civil, maar ik liet haar doorschemeren dat ze door de stront kon zakken.

Zoonlief is niet lang meer bij moederlief gebleven, zo snel ze maar kon stuurde ze hem naar een engelse kostschool en daar kwam hij onder de hoede van een oom. Waar ‘The husband’ al die tijd was kunnen we alleen maar naar gissen. En ook van Nina en haar dochters was na vrij korte tijd trouwens geen spoor meer te vinden. Maar zoon Dominic was wel een goed joch en ik hoop alleen maar vurig dat hij toch nog goed terecht is gekomen. Ik zag dat hij 920 vrienden op Facebook heeft, op zich lijkt dat me wel ok..

9 Reacties op “Buscavidas

  1. Zo zijn er ook verhalen over Nederlanders, vooral aan de Costa die onvoorbereid komen en na een paar jaar de taal nog niet spreken . Trouwens ook voor de mensen die tamelijk goed voorbereid komen zoals wij, valt het niet altijd mee om te integreren.

    Kortom het is niet altijd gemakkelijk, maar wel de moeite waard.

    • Absoluut waar Stefanie, dit blogje is nog maar het begin van een nieuwe serie. En dit was ook het meest schrijnende geval overigens (hoewel… ). Je hoeft overigens maar naar tv programma’s als ‘Ik vertrek’ e.d. te kijken om te weten dat Nederlanders hier ook een handje in (kunnen) hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s