Archief: Wan-hoop

Hij is leeg van binnen. En zin-loos. De zin van het leven-loos. Verlaten en zelfs niet meer verdrietig.

’s Mensen zin is ’s mensen leven, aldus Guido Gezelle. Zou hij er ooit weer zin in krijgen? Zou hij het ooit kunnen, dat wat mensen genieten noemen? Het leven is één grote tegenstrijdigheid dat begint op het moment dat je geboren wordt en op weg gaat om te sterven. Hij schiet er echter niks mee op dat hij dit met zijn verstand kan beredeneren. Zijn gevoel staat namelijk loodrecht op zijn verstand. Het leven heeft hem een loer gedraaid. Hij is nu op de helft aangekomen en op één hand kan hij de momenten in zijn leven tellen dat hij het gevoel had: ‘Ja, het klopt.’ Iets dat misschien zal passen binnen een definitie van geluk.  Een rekensommetje geeft aan dat hij kan rekenen op hoogstens een paar maanden geluk op een 80-jarig bestaan.

Waarom legt hij zich daar niet gewoon bij neer, masochist die hij is. Hij weet zelfs  dat loslaten de kans vergroot om gelukkiger te worden. Maar hij weet ook dat hij dat niet kan. Zijn hoofd kan dat niet. Zijn hart kan het niet. Hij kan slechts vasthouden aan het enige dat hij het beste kent. Wanhoop.

Nawoord: ooit schreef ik aan de lopende band dit soort dramatische verhaaltjes. Ik kwam er vandaag weer eens eentje tegen en wil het op mijn blog plaatsten om niet te vergeten dat het leven niet altijd even makkelijk was, vooral niet toen ik er zo ontzettend hard mijn best voor deed om geluk na te streven.

Nu is het in mijn schoot geworpen en weet ik dat de ‘Ja het klopt’ momenten aanzienlijk vaker voorkomen dan ik ooit kon vermoeden. Gelukkig maar, zou ik erbij willen zeggen.

2 Reacties op “Archief: Wan-hoop

  1. ‘Geluk’ als zodanig, bestaat niet. Net zo’n wazig begrip als ‘gezelligheid’. Het is een marktingwoord waarvoor de behoefte is gecreëerd om daarmee spullen te verkopen die de schijn van geluk dienen op te leveren. Sinds men dat vergeten is, lijdt het gebrek aan dat geluk, tot wanhoop of erger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s