Van 12 naar 13

Even een sfeerbeeld van Ronda rond de jaarwisseling.

Vóór 00:00 uur lege straten in het centrum  met ongekend veel parkeerplaatsen. Waar zijn al die auto’s vraag je je af?

Wij hadden afgesproken met wat vrienden om dit jaar niet bij iemand in huis oud en nieuw te vieren, maar ‘gewoon’ eens naar de chinees te gaan, omringd door glitterkitsch in plaats van serieus gedekte tafels. Goedkoop eten, daarna de straat op om bij de ‘campanas’ (de 12 slagen van de klok om middernacht) onze druiven te eten en wat straatsfeer op te snuiven. Om overvolle bars te vermijden hadden we een rugzakje mee met daarin wat drank en wat snacks, voor onze eigen mini ‘botellón‘ zeg maar.

Botellon_Alicante

Om 11 uur ’s avonds, nog steeds bij de Chinees, was het inmiddels duidelijk geworden dat Ronda geen ‘campanas’ had en dat niemand, maar dan echt ook niemand zich rond de klok van twaalf op straat zou bevinden. Ik woon hier nu al.. eh.. even tellen, zo’n 17 jaar en heb eigenlijk altijd oud en nieuw thuis gevierd of bij iemand anders in de campo. En altijd zagen wij om 12 uur de beelden van volle stads- en dorpspleinen waar iedereen bijeenkwam om bij elke slag van de klok van twaalf een druif in zijn mond te stoppen. Dit jaar leek het ons wel leuk om dat eens live mee te maken. Ik had daarvoor dus naar een andere plaats moeten afreizen. Misschien zelfs in mijn nabije dorpje Arriate. Maar niet in Ronda.

De Chinezenfamilie vond ons gezelschap reuze gezellig en na het betalen van de rekening zetten ze een paar flessen Freixenet Cava op tafel, met voor ieder van ons (15 personen) een zakje met daarin 12 druiven. En hoewel we onze eigen druiven bij ons hadden en ik die toch echt op straat wilde eten, drong het langzaam maar zeker tot me door dat er ècht niemand op straat te vinden zou zijn. We besloten dan ook de gastvrijheid van de Chinezen te accepteren, en sloten ons giechelend aan achter hun keurig georganiseerde tafel met zicht op de televisie om daar al die mensen op de Puerta del Sol in Madrid te zien staan wachten op de klokslagen.

Photo0017-001

Nou telt dat heel nauwkeurig, die klokslagen op de Puerta del Sol, want precies 35 seconden voor de eerste klokslag begint er een carillon te spelen, waarna vier keer een kwartslag te horen is (en daar kan je in de opwinding al je eerste druif te vroeg in je mond stoppen, fout fout!). Pas om 12 uur precies beginnen de slagen en dán pas mag je bij elke slag een druif in je mond stoppen en proberen door te slikken voordat de volgende erin gaat. Mij lukt dat nooit en bij de derde druif schiet ik alweer in een slappe lach, waardoor het slikken nog moeilijker word en de tranen in mijn ogen springen van het lachen. Gelukkig mag dat, hoewel ik toch altijd wat meewarig wordt aangekeken door de diehard druivenslikkers. Om een en ander te vergemakkelijken pel en ontpit ik zelfs mijn druiven van te voren, maar dat mag ook niet baten.

Uiteindelijk proosten we nog wat na, nog steeds bij de Chinees en rond half 1 besluiten we de straat op te gaan, op zoek naar ander leven. Nog steeds lege straten. We lopen door een spookstad en vermoeden binnen niet al te lange tijd zombies tegen het lijf te lopen. We gaan naar de brug, de mooiste plek van Ronda en wat knullig halen we wat uit ons rugzakje. Proost! We gooien een slok van een borrel over de rand van de brug, waaronder in de verre diepte de as van een dierbare vriend verspreid ligt; hij hield wel van een borrel.

Photo0036-001

Rond een uur of half twee besluit men langzaamaan huiswaarts te gaan en pas dan, beginnen er wat auto’s af en aan te rijden. Steeds meer en er komen mensen op straat. Het zijn geen zombies, maar ze zien er vreemd genoeg wel allemaal hetzelfde uit. De jongens in donker pak, allemaal van dezelfde kleermaker, en de meisjes op tè hoge hakken, tè veel make up, tè korte rokjes en soms ook nog eens tè blote armen en décolletés. Voor een Amsterdamse als ik voelt dit bizar en bijna buitenaards aan. Gelukkig komen we onderweg een paar hele goede vrienden tegen, die nog een halfvolle fles cava bij zich hadden. En toen die leeg was en we onze wederzijdse warmte voor elkaar hadden uitgewisseld, konden we, tot opluchting van mijn toen echt wel wat verveelde zoon, naar huis en het nieuwe jaar in.

Maar ik moet eerlijk toegeven, het was een van de betere oudjaarsavonden in mijn geschiedenisboek, mede dankzij de bizarre omstandigheden en de aanwezigheid van dierbare vrienden!

6 Reacties op “Van 12 naar 13

 1. Van die druiventraditie had ik nog nooit gehoord, maar ik vind ‘m best wel origineel. Jammer dat niet heel Ronda (ik weet bij god niet groot of klein dat is) was uitgelopen om dat met z’n allen op straat te vieren.
  De beste wensen voor 2013!

  • Ronda heeft zo’n 35 duizend inwoners, is dus eigenlijk een middelgroot bergstadje. Het leeft van toerisme, dat als manna uit de hemel valt en dat ‘dus’ minimale inspanning en initiatieven van in inwoners vergt. Helaas!
   En jij ook de beste wensen en een produktief jaar!

 2. Dat is hier niet anders hoor, Of naar een Hollands restaurant/of kroeg, óf naar de Chinees.
  Maar thuis ishet eigenlik het gezelligst. Het vuurwerk bestaat hier in tegenstelling tot overige feesten uit een paar vuurpijlen. De Spanjaarden zijn thuis.

 3. Ik ben aan het bijlezen, wegens vakantie achterstand. Geweldig verhaal. Dat van die druiven wist ik ook niet. Wij zijn dit jaar Parijs ontvlucht met oud en nieuw. Het eerste jaar gingen wij ook de straat op, liepen naar de Eiffeltoren in de verwachting daar een gigantisch vuurwerk te zullen zien. Niks. Helemaal niks. Wel veel mensen (toeristen) die ook dachten het vuurwerk van de eeuw te gaan zien. De volgende dag hoorde ik dat vuurwerk verboden is in Frankrijk. Voor particulieren dan hè. Maar de gemeente had toch wel IETS kunnen doen?! Dit jaar waren we in Oostenrijk. Ouderwets geknald en op straat gevierd. Volgend jaar weer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s