Beeldtaal

De laatste tijd ben ik weer veel aan het fotograferen en daardoor constant aan het denken in beelden. De afgelopen week ben ik zelfs overdreven veel bezig geweest met het voorbereiden van een tentoonstelling tentoonstellinkje. Ik mag in een bar in Ronda, ook wel ambitieus ‘Galería 5’ genoemd, gedurende de maand maart vijf werken ophangen. Die werken komen te hangen op de bovenverdieping van de bar, waar tafeltjes staan en mensen komen om te eten. Ik vraag me af of er ooit iemand van die gasten naar de muren zal kijken, laat staan zal denken ‘Wow, wat prachtig, dat wil ik kopen’, maar ik zie het een beetje als een vingeroefening. Ik ben blij met de gelegenheid en eigenlijk net zo enthousiast mijn werk aan het uitzoeken als wanneer het voor een grotere expositie zou zijn.

Laat ik voorop stellen dat ik er moeite mee heb om mijzelf als een fotograaf of een kunstenaar beschouwen. Een fotograaf is iemand die de techniek beheerst en die probeert er zijn/haar brood mee te verdienen en een kunstenaar is iemand die zijn/haar ziel en zaligheid in het creëren stort en daar al dan niet full time mee bezig is. En ik ben dus geen van beiden. Maar toch begin ik langzaam te geloven dat ik niet alleen maar ‘kiekjes’ maak. Er zit een lijn in mijn werk, een zekere mate van groei in het kijken naar de wereld om me heen, een wereld  die ik probeer vast te leggen. Daarbij ‘kijk’ ik al sinds heugenis naar twee uitersten. De eerste is de natuurlijke schoonheid, de esthetiek, die ik vroeger veelal tijdens reizen zag en nu constant in ruime mate om me heen heb. Ten tweede het verval, de lelijkheid, veelal door de mens neergezet, dat ook in even zo ruime mate om mij heen te vinden is. En waar ook ter wereld trouwens.

Zo heb ik tien jaar lang bijna obsessief zwerfvuil gefotografeerd. Totdat ik het mocht tentoonstellen in 2010 en toen was ik er klaar mee. Maar ook ben ik jarenlang evenzo geobsedeerd geweest door wilde bloemen. Ik wilde ze met een macrolens tot in de kleinste details vastleggen. Ook dat heb ik tentoongesteld, in 2011, en sindsdien kijk ik er nog wel naar, maar leg ze nog maar zelden vast. Het is alsof ik na het ophangen van werk, het aan andere mensen laten zien, een hoofdstuk kan afsluiten en weer een nieuwe weg kan inslaan. Dit afgelopen jaar heb ik me fanatiek in de ‘avond-wachtuurtjes’ in Ronda, op het industriegebied gestort en heb daar alle meterkastjes, loodsdeuren en ander straatmeubilair gefotografeerd.

De weg die ik nu aan het bewandelen ben is eigenlijk toevallig tot stand gekomen. Omdat ik voor deze komende tentoonstelling maar heel weinig werk kan gebruiken en ik niet kon kiezen, suggereerde de organisatrice van Galeria 5 mij dat ik natuurlijk ook tweeluiken kon maken, dan kon ik 2x zoveel foto’s kwijt. Eerst wees mijn hoofd dat af, maar later begon ik met het idee te spelen en zag ik in dat met tweeluiken mijn twee ‘uitersten’ bij elkaar kunnen komen en in hun contrast een nieuw evenwicht vinden. Een spannend nieuw gegeven voor mij, dus nu vermeng ik mijn foto’s van een fotogeniek historisch Ronda en het overweldigende natuurgeweld eromheen, met de golfplaten loodsdeuren, stukjes asfalt en andere esthetisch onverantwoorde onderwerpen. En ik zag dat het goed was!

Negen van deze werken zijn de komende tijd te zien in Galería 5 (van 5 maart tot 5 april) en binnenkort zal er wat meer werken te zien zijn in het restaurant ‘El Muelle de Arriate’.

De tweeluiken zijn afgedrukt op vinyl, geplakt op foamboard en te koop voor 25 euro (formaat 32,5 x 22 cm). Oplage zal max. 5  zijn en elke foto wordt gesigneerd en genummerd. Verzendkosten zijn hierbij niet inbegrepen, voor het geval iemand mij op afstand wil verblijden met een aankoop!?

(Nawoord: verzendkosten vanuit Spanje blijken schrikbarend hoog, maar ik reis zelf in april naar Nederland, dus zal alle bestellingen dan meenemen en vanuit Amsterdam verzenden. Voor late beslissers is er tot half juli 2013 nog een mogelijkheid te bestellen en daarna sluit ik dit project af.)

4 Reacties op “Beeldtaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s