Wie is wie?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vandaag kwam ik mijn allerfavorietste t-shirt tegen dat, net als ik, zolangzamerhand uit ekaar valt. Ik kan het alleen nooit weggooien, want het staat eigenlijk symbool voor mijn leven. Dus dacht ik weer eens na over mijn leven. En over mijn leven online, en mijn aliassen.

Sinds ik ben geboren heet ik Elisabeth Maria en als kind kreeg ik de roepnaam Liesje. Als beginnend pratende peuter plaagden mijn ouders mij wel eens door mij Lies te noemen, waarop ik boos corrigerend ‘LIESUH’ sprak. Althans zo gaat de legende. Toen ik begon op te groeien en een tiener werd, vond ik Liesje maar een denigrerende naam en stond ik erop dat de verkleinende vorm geamputeerd moest worden. Het lukte niet echt. Mijn omgeving kende mij als Liesje en bleef mij gewoon zo noemen, tot mijn grote ergernis. Toen ik een Portugees vriendje kreeg greep ik die kans aan om voortaan als Elisabeth door het leven te gaan. Mijn nieuwe omgeving pastte zich daar wonderwel bij aan en alleen bij mijn familie moest ik nog steeds hameren op het weglaten van de verkleinvorm van mijn roepnaam. Toen bijna 10 jaar later mijn relatie strandde, brak ik ook met de veel te lange naam Elisabeth en ging ik kort en krachtig mijn nieuwe leven in als Lies. En het lukte. Zelfs mijn moeder en mijn zusjes noemden mij Lies, zoals ik dat wenstte. En ik voelde me eindelijk tevreden met mijn naam.

Met mijn blog werd ‘Hondaluza’ geboren. De vrouw die verdeeld is tussen haar Hollandse roots en haar dagelijkse Andalusische omgeving. Hondaluza ging ook twitteren, geheel anoniem, want ‘zij’ kende niemand van haar volgers/gevolgden in het echte leven, of zoals de social media gebruikers zeggen: ‘IRL’ (In Real Life). Er leek een nieuwe soort vrijheid te ontstaan. En hoewel een strenge opvoeding de absolute vrijheid, die je soms ziet op twitter, tegengaat, kan zij daar toch soms dingen zeggen die ze in het echte leven niet kwijt kan. Vaak ook omdat ze graag met woorden speelt, wat in het spaans niet begrepen wordt. De uitgeburgerde Hondaluza is intussen ingeburgerd op twitter en heeft een vaste kring van trouwe lezers van haar blog. Dankzij twitter, waar het bloggen serieus wordt genomen, heeft Hondaluza af en toe hele kleine juweeltjes kunnen schrijven. Maar toch iets te vaak komt Lies daar aan het woord. Met haar zorgen over haar zusje of over geld. Met haar eeuwige onrust. Met haar hoofd ergens anders. Met dat half lege glas…

Een jaar of wat na de geboorte van Hondaluza ging ik op Facebook. Daar meldde ik me in eerste instantie bij aan om contact te houden met mijn echte vrienden en mijn familie. Het werd een dodelijk saaie bedoening, want niemand van mijn vrienden of familieleden deden iets met Facebook. Maar langzaam maar zeker kwamen er bekende onbekenden bij, de in mijn ogen betrouwbare ‘vrienden’ die ik had gemaakt op twitter. Om herkenning en aansluiting te leveren met twitter sloot ik een compromis en werd ‘Mona Luza’. Mona is de samensmelting van Lies en Hondaluza.  En al gauw ontstond een soort running gag, Mijn profielfoto werd er steeds vaker een van een grappig bewerkte Mona Lisa (je staat er versteld van hoeveel bewerkingen van de Gioconda op internet te vinden zijn!). Mona is een doorsnee facebooker. Niet al te diepgaand, ze plaatst mooie plaatjes en grappige praatjes. Ze vind van alles leuk en heel soms komt de moraalridder Lies even langs.

Terugkijkend op mijn leven is uiteindelijk mijn wérkelijke ik nog maar heel weinig zichtbaar geweest voor de overgrote meerderheid van de mensen die mij omringen. En niet in de laatste plaats omdat ik mijzelf ooit in een Pandorra doos heb gestopt. De rem erop heb gezet. Er brandt een vuur van binnen dat elke dag ofwel ik zelfstandig blus, ofwel door de beperkingen van de levensomstandigheden wordt geblust. Over het waarom daarvan kan ik alleen maar aan ‘angst’ denken. Angst dat het leven uit de hand loopt als je je niet aanpast, als je je laat gaan. Angst voor waanzin, gekte, wanhoop. Voor al die plagen die over mij en mijn geliefden heen zouden komen als ik die doos van Pandorra opengooi.

Maar gelukkig zit de ‘Hoop’ er nog steeds in…

A1

5 Reacties op “Wie is wie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s